ΑΠΟΕΛ ORANGE SHOP

ORANGE SHOP ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2023/2024

LUCAS SOUZA: Όλα όσα είπε στη μεγάλη συνέντευξη



Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ τις τελευταίες δυόμιση σεζόν και δικαίως χαρακτηρίζεται σαν μια από τις καλύτερες μεταγραφές των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα ήταν μεταγραφή από το κυπριακό πρωτάθλημα καθώς τα τσούγκρισε με την ΑΕΛ, πήγαν στα δικαστήρια και εκεί τον «άρπαξαν» οι «γαλαζοκίτρινοι».



Για τον Λούκας Σόουζα ο λόγος ο οποίος έφυγε για την Κίνα τον περασμένο Μάρτιο για λογαριασμό της Changchun Υatai. Τότε η Κίνα βρισκόταν στην δίνη του κορωνοϊού αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε να βάλει φρένο στην μεταγραφή την οποία χαρακτηρίζει μεγάλη ευκαιρία. Εξάλλου κάνει λόγο για θέλημα Θεού όντας βαθιά θρησκευόμενος όπως οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι και δεν θα μπορούσε να πάει κόντρα στην μοίρα. Για την μεταγραφή του η οποία έβαλε στο ταμείο του ΑΠΟΕΛ σεβαστό χρηματικό ποσό, για τις άλλες προτάσεις που δεν έφερναν χρήμα, για την παρουσία στην Κύπρο και τις όμορφες στιγμές και για την ΑΕΛ την οποία χαρακτήρισε αν την χειρότερη επιλογή στην καριέρα του μίλησε σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Χρίστο Χρίστου στην «SPORT DAY».
Βέβαια το ζουμί της συνέντευξης είναι η άποψή του για το φετινό ΑΠΟΕΛ, που ρίχνει τις ευθύνες και τι λέει για τον κάθε προπονητή ξεχωριστά. Σε καμιά περίπτωση δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλο του.

Τι κάνεις σήμερα; Πού σε βρίσκουμε;
 

«Είμαι στο σπίτι μου και προπονούμαι σκληρά για να είμαι σε καλή φόρμα όταν επιστρέψουμε στην δράση. Θέλω να είμαι σε καλή κατάσταση όταν επιστρέψω στην Κίνα για να παίξω ποδόσφαιρο».

Τι θα γίνει με το πρωτάθλημα στην Κίνα; 

«Το πρωτάθλημα διακόπηκε και ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Κάποια στιγμή θα επαναρχίσει και νομίζω ότι θα προσαρμοστώ γρήγορα, αυτό νιώθω, ότι δεν θα έχω κανένα πρόβλημα».

Πώς πέρασες την πανδημία και την καραντίνα; 

«Ήμουν πολύ καλά και ευχαριστώ τον Θεό που ήμουν μαζί με την οικογένεια μου».

Όταν πήρες την απόφαση να συνεχίσεις την καριέρα σου στην Κίνα ήταν η εποχή όπου ο κορωνοϊός προέλαυνε στην συγκεκριμένη χώρα. Ήταν δύσκολο για εσένα; 

«Θεωρώ σωστή την απόφαση να επιλέξω την Κίνα. Ναι έτσι ήταν τα πράγματα τότε αλλά τώρα είναι πολύ καλά τα πράγματα».

Τότε πέρασε από το μυαλό σου να σταματήσεις την μεταγραφή και να μείνεις στο ΑΠΟΕΛ; 

«Όχι ποτέ δεν το σκέφτηκα αυτό το πράγμα. Είμαι χαρούμενος που επέλεξα να συνεχίσω την καριέρα μου στην Changchun Υatai».

Δεν ήθελες να μείνεις άλλο στην Κύπρο; 

«Όλα στην ζωή έχουν έναν κύκλο και κατάλαβα ότι ο κύκλος αυτός έκλεισε. Από την άλλη ήταν και μια μεγάλη ευκαιρία για εμένα και συμφωνήσαμε γιατί ήταν καλό και για εμένα και για το ΑΠΟΕΛ».

Αγωνίστηκες στην Κύπρο για τρεισήμισι χρόνια, πρώτα στην ΑΕΛ για μια σεζόν και μετά στο ΑΠΟΕΛ, ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από το νησί μας; 

«Η Κύπρος είναι μια πολύ όμορφη χώρα και οι αναμνήσεις μου είναι φυσικά οι καλύτερες. Όταν μιλάω για την Κύπρο έρχεται στο μυαλό μου μόνο το ΑΠΟΕΛ, το έχω στην καρδιά μου».

Έπαιξες σε δύο μεγάλες ομάδες της Κύπρου, στην ΑΕΛ και στο ΑΠΟΕΛ. Πως νιώθεις που το πέτυχες αυτό; 

«Ξέρω ότι αγωνίστηκα σε μια πολύ μεγάλη ομάδα στην Κύπρο και αυτή είναι το ΑΠΟΕΛ. Η άλλη ομάδα ήταν η χειρότερη απόφαση που πήρα ποτέ στην επαγγελματική μου καριέρα. Είμαι χαρούμενος που συμφώνησα με το ΑΠΟΕΛ και πρόσφερα στην ομάδα».

Τι έγινε με την ΑΕΛ και ακόμα μέχρι πρόσφατα ήσασταν στα δικαστήρια;
«Προτιμώ να μην σχολιάσω κάτι γι’ αυτή την ομάδα».

Δεν έχεις να πεις κάτι γι’ αυτή την κόντρα; 

«Ο Θεός δεν κοιμάται ποτέ, είναι ξύπνιος και βλέπει τι γίνεται, αυτός ξέρει τι συνέβη».

Πως έγινε η μεταγραφή σου στην Κίνα; 

«Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού».

Είχες προτάσεις και από άλλες ομάδες; 

«Ναι είχα αρκετές προτάσεις με την διαφορά ότι οι ομάδες αυτές δεν πλήρωσαν στο ΑΠΟΕΛ όσα πλήρωσε η ομάδα μου για να με αποκτήσει και να με πάρει στην Κίνα».

Στα δυόμιση χρόνια που αγωνίστηκες στο ΑΠΟΕΛ πανηγύρισες τίτλους και αγωνίστηκες και σε μεγάλα παιχνίδια στην Ευρώπη, σε Ευρωπαϊκούς ομίλους: 

«Ναι είχα την τύχη και την χαρά να κερδίσω σημαντικούς τίτλους και να γίνω μέρος της ιστορίας του συλλόγου. Νιώθω χαρούμενος επίσης που βοήθησα την ομάδα αγωνιζόμενος σε μεγάλους ευρωπαϊκούς αγώνες».

Τι κρατάς από την παρουσία σου στο ΑΠΟΕΛ; 

«Το ΑΠΟΕΛ ήταν ότι καλύτερο έζησα και έχω πολλούς φίλους μέσα στην ομάδα».

Ποιο παιχνίδι θα σου μείνει χαραγμένο στο μυαλό και δεν θα το ξεχάσεις ποτέ; 

«Χωρίς αμφιβολία το παιχνίδι κόντρα στον Άγιαξ αλλά και πολλά άλλα ντέρμπι στο πρωτάθλημα όπου ήμουν καλός και βοήθησαν. Ειδικά στα ντέρμπι με την Ομόνοια όπου σχεδόν πάντα σκόραρα (γέλια)».

Ποιο θεωρείς το πιο σημαντικό γκολ από αυτά που πέτυχες φορώντας την φανέλα του ΑΠΟΕΛ; 

«Δεν μπορώ να πω κάποιο συγκεκριμένα γιατί σκόραρα αρκετά γκολ. Τα περισσότερα από αυτά ήταν σε ντέρμπι και πάντα αυτά τα γκολ είναι σημαντικά και ιδιαίτερα».

Ποιο από τα δύο πρωταθλήματα που κέρδισες με το ΑΠΟΕΛ ήταν το πιο γλυκό; 

«Και τα δύο πρωταθλήματα ήταν πολύ ξεχωριστά αλλά αυτό που καταφέραμε να κερδίσουμε πέρσι ήταν ξεχωριστό γιατί είχα κι εγώ σημαντική συνεισφορά στον τίτλο. Νιώθω ότι ήμουν ένας από τους σημαντικούς ποδοσφαιριστές και ότι βοήθησα πολύ σε εκείνο το πρωτάθλημα όταν πολλοί δεν πίστευαν πλέον ότι μπορούσαμε να τερματίσουμε στην 1η θέση».

Χάσατε την ευκαιρία να κατακτήσετε το νταμπλ πέρσι καθώς χάσατε στον τελικό από την προηγούμενη σου ομάδα την ΑΕΛ: 

«Ήταν ένα παράξενο παιχνίδι για εμάς. Είχαμε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα και η ομάδα δεν είχε το μυαλό της σε εκείνο το παιχνίδι του τελικού Κυπέλλου. Τους νικήσαμε σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος και πιστεύω ότι τους υποτιμήσαμε εκείνη την ημέρα και στο τέλος χάσαμε το Κύπελλο».

Πότε θα επιστρέψεις στην Κύπρο; 

«Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό αλλά μια μέρα θα επιστρέψω για να δω τους φίλους μου που έχω στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ».

Το μήνυμα σου στον κόσμο του ΑΠΟΕΛ: 

«Πρώτα από όλα πρέπει να τους ευχαριστήσω για την αγάπη και τον σεβασμό προς το πρόσωπο μου και για τα αμέτρητα μηνύματα που λαμβάνω μέχρι σήμερα. Να συνεχίσετε να είστε στο πλευρό της ομάδας σε αυτή την δύσκολη στιγμή που θα αντιμετωπίσει γενικότερα το ποδόσφαιρο και ειδικότερα η ομάδα».

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΚΑΙ Ο ΤΑΜΑΡΙ

Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης με τον οποίο αγωνίστηκες στο ΑΠΟΕΛ; 

«Θα σας πω δύο. Ο ένας είναι ο Καρλάο και ο άλλος ο Εμπεσίλιο».

Αν σου λέγαμε να μας πεις την κορυφαία 11άδα συμπαικτών σου στο ΑΠΟΕΛ: 

«Αυτοί είναι οι Μπόι Βάτερμαν, Ζίβκο Μιλάνοφ, Πραξιτέλης Βούρος, Καρλάο, Ρομπέρτο Λάγο, Λορέντζο Εμπεσίλιο,  Νούνο Μοράις, ο Στάθης Αλωνεύτης, ο Μούσα Τάμαρι, ο Γιώργος Εφραίμ και φυσικά εγώ (γέλια). Πραγματικά είχα την χαρά να αγωνιστώ και με πολλούς άλλους καλούς ποδοσφαιριστές τους οποίους ευχαριστώ αλλά συνοψίζοντας επέλεξα αυτούς τους του έντεκα».

Γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τον Μούσα Τάμαρι. Τον επέλεξες στην κορυφαία 11άδα συμπαικτών σου. Μπορεί αυτός ο ποδοσφαιριστής να αγωνιστεί σε μια μεγαλύτερη ομάδα, σε ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα; 

«Αν παραμείνει συγκεντρωμένος και δουλέψει σκληρά μπορεί να φτάσει ψηλά για είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει πολύ ποιότητα. Η ποιότητα από μόνη της στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν είναι αρκετή έτσι η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση είναι ο πιο ουσιαστικός παράγοντας για να φτάσεις εκεί που θέλεις».

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ»


Ο Λούκας Σόουζα άρχισε την σεζόν 2019-2020 στο ΑΠΟΕΛ και σίγουρα έχει άποψη για το τι πήγε λάθος. Μιλώντας μαζί του καταλάβαμε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα να εκφράσει αυτή την άποψη και σε καμιά περίπτωση δεν έδειξε διάθεση να κρυφτεί ή να ψάξει δικαιολογίες. Δεν τα έριξε σε κανέναν, τόνισε ξεκάθαρα ότι για την μέτρια για κάποιους και κακή για άλλους πορεία του φετινού ΑΠΟΕΛ δεν φταίει κανείς άλλος πέραν από τους ποδοσφαιριστές… ανάμεσα τους και αυτός μιας και ήταν κανονικά στο ρόστερ από το ξεκίνημα. Παρά το γεγονός ότι ο για τον Βραζιλιάνο η σεζόν πήγαινε αρκετά καλά, είχε καλές παρουσίες και πέτυχε και αρκετά γκολ, ο ίδιος μίλησε γενικότερα για τις ευθύνες. Όσον αφορά τους προπονητές είπε μεν ότι δεν ήταν εύκολο για τους ποδοσφαιριστές οι συνεχόμενες αλλαγές των αφεντικών στον πάγκο αλλά επανέλαβε ότι το πρόβλημα ήταν οι ποδοσφαιριστές. Χαρακτήρισε καλύτερο κόουτς από αυτούς που δούλεψε τον Τόμας Ντολ και σπουδαίο προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη παρά το γεγονός ότι δεν πρόλαβε να αγωνιστεί με τον Ελλαδίτη στον πάγκο.

Τι έγινε με το φετινό ΑΠΟΕΛ, πολλοί λένε ότι έγιναν λάθη στον προγραμματισμό. Άρχισες την σεζόν στο ΑΠΟΕΛ, όντως έτσι ήταν τα πράγματα; 

«Έγιναν πολλά λάθη τα οποία όλοι γνωρίζουμε και βλέπουμε και ειδικά στο χτίσιμο της ομάδας. Για μένα προσωπικά πήγαιναν καλά τα πράγματα καθώς είχα καλή απόδοση, είχα πετύχει και πέντε γκολ και θα περνούσα τον περσινό αριθμό».

«ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΝΤΟΛ, ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ»

Οι πολλές αλλαγές προπονητών επηρέασαν την ομάδα; 

«Ήταν πολύ δύσκολο για εμάς τους ποδοσφαιριστές να αλλάζουν συνεχώς οι προπονητές. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι ήταν αυτό το πιο σημαντικό πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η ομάδα που είχαμε».

Τι χρειαζόταν να γίνει, να αλλάξει για να πάει καλύτερα το ΑΠΟΕΛ; 

«Έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, η διοίκηση προσπαθούσε να κάνει διορθώσεις με τους προπονητές αλλά το πρόβλημα ήταν οι ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο».

Ποιος προπονητής έκανε, νομίζεις, την καλύτερη δουλειά; Έγινε ιδιαίτερος λόγος για τους προπονητές. Αρχικά ήταν ο Τραμετσάνι, μετά ο Ντολ, (κι ο Κόρε) για κάποια παιχνίδια ο Χατζηλούκας και μετά ο Ουζουνίδης: 

«Με τον Ουζουνίδη δεν πρόλαβα να παίξω, καθώς έφυγα από την ομάδα αλλά η ποιότητα του σαν προπονητής φαινόταν από τις προπονήσεις. Πιστεύω ότι είναι σπουδαίος προπονητής. Με αυτούς που δούλεψα φέτος ο καλύτερος ήταν αναμφίβολα ο Τόμας Ντολ».

Αν επανήρχιζε η σεζόν υπήρχε περίπτωση το ΑΠΟΕΛ να επανέλθει και να κατακτήσει το πρωτάθλημα; 

«Θα ήταν δύσκολο. Αυτοί που λένε ότι δεν έγιναν καλές μεταγραφές έχουν απόλυτο δίκαιο. Πολλοί ποδοσφαιριστές ήταν θα δανεικοί και θα έφευγαν στο τέλος της χρονιάς, ενώ κάποιοι δεν κατάλαβαν ποιο ήταν το μέγεθος της ομάδας. Δύσκολα θα μπορούσε η ομάδα να επανέλθει και να κατακτήσει τον τίτλο».

«ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ»

Ο Λούκας Σόουζα εξέφρασε την άποψη του και για το φετινό διακοπέν πρωτάθλημα κατά το οποίο δύο μεγάλες ομάδες όπως η Ανόρθωση και η Ομόνοια επέστρεψαν για τα καλά. Αφού εξήρε αυτά που έκανε το ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια τόνισε ότι είναι και το πιο δύσκολο. Να είναι εκεί η ομάδα για συνεχόμενες σεζόν και όχι απλά να κάνει ένα καλό πρωτάθλημα.

Όταν στην Κίνα τους είπες ότι στην Κύπρο σταμάτησε το πρωτάθλημα τι σου είπαν; 

«Μου είπαν ότι ήταν η πιο σωστή απόφαση καθώς το πιο σημαντικό είναι η υγεία και οι ζωές των ανθρώπων».

Τι έχεις να πεις για το φετινό πρωτάθλημα, το οποίο ολοκληρώθηκε άδοξα; Δύο μεγάλες ομάδες όπως η Ομόνοια και η Ανόρθωση επέστρεψαν δυνατές: 

«Δεν έχω να πω και πολλά πράγματα για ένα πρωτάθλημα που δεν ολοκληρώθηκε. Είναι εύκολο να κάνεις μια καλή χρονιά, το δύσκολο είναι να παραμείνει εκεί για οχτώ χρόνια συνεχόμενα όπως έκανε το ΑΠΟΕΛ. Ήταν ένα καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αυτό που διακόπηκε».



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

No comments :


POW

[POW][twocolumns]

LIVE

[LIVE][twocolumns]

videos

[VIDEOS][twocolumns]

albums

[albums][twocolumns]

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

[ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ][twocolumns]

BASKET

[BASKET][twocolumns]