ΑΠΟΕΛ ORANGE SHOP

ORANGE SHOP ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2023/2024

Η λογοδοσία του Προέδρου Π.Πετρίδη, στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας ΑΠΟΕΛ


H Ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Κύκκου που βρίσκεται στον Αρχάγγελο (δίπλα από το προπονητικό κέντρο).

Αγαπητοί Μέτοχοι,

Σας καλωσορίζω στην ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ.

Για πρώτη φορά στα χρονικά από την ίδρυση της ποδοσφαιρικής εταιρείας αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης  που θα έπρεπε να είχε οριστεί ως είθισται, μέσα στον Μάιο του τρέχοντος έτους. Οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους, αφού με βάση τα κυβερνητικά διατάγματα, απόρροια της πανδημίας που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, ολόκληρος ο πλανήτης δεν ήταν δυνατό να διεκπεραιωθούν οι εργασίες της, με φυσικό τρόπο.

Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε σε άλλης μορφής διεκπεραίωση αφού πιστεύουμε ότι η Γενική Συνέλευση των Μετόχων  που αποτελεί το ανώτατο σώμα της εταιρείας, έπρεπε να διεξαχθεί κανονικά και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να παραστούν και να εκφράσουν τις θέσεις τους, τις ερωτήσεις ή τις απορίες τους, για όλα όσα συνέβησαν στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο που δυστυχώς τερματίστηκε λόγω κορωνοϊού και ταυτόχρονα, να έχουν την δυνατότητα πλήρους ανάλυσης των οικονομικών πεπραγμένων της εταιρείας.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα ενώπιον σας, επιστρέφοντας στην κανονικότητα και ελπίζοντας ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ξανά σε τέτοιο βαθμό, το πρόβλημα που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θα ήταν ευχής έργο, ο σημερινός απολογισμός της ποδοσφαιρικής περιόδου 2019-2020 να είχε ακριβώς τις ίδιες θεματικές ενότητες όπως και τα προηγούμενα 6 χρόνια. Δυστυχώς όμως από τον περασμένο Μάρτιο αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που όμοια της δεν έτυχε ποτέ ξανά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μια κατάσταση που οι παρενέργειες της άγγιξαν ολόκληρη την ομαλή δομή οποιουδήποτε τομέα της ζωής και της κοινωνίας.

Τις συνέπειες αυτής της πανδημίας και το επί μέρους αντίκτυπο της, στο ποδόσφαιρο και πιο ειδικά στον ΑΠΟΕΛ , δεν μπορούμε ακόμα να τα εκτιμήσουμε σε απόλυτο βαθμό. Γνωρίζουμε μόνο πόσο πολύ μας έχει επηρεάσει τους τελευταίους 5 μήνες. Δυστυχώς όμως τα μηνύματα που παίρνουμε και για την συνέχεια δεν είναι ευοίωνα.

Επιτρέψετε μου όμως πριν σταθούμε με λεπτομέρεια στην σημερινή αποτύπωση της πραγματικότητας να κάνω μια σύντομη ανασκόπηση από τον περασμένο Μάιο και μέχρι την ημέρα της διακοπής.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Καταρχήν σε αγωνιστικό επίπεδο. Ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε την στελέχωση της ομάδας για την νέα χρονιά μετά την επίτευξη μιας ιστορικής επίδοσης. Της κατάκτησης του 7ου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Η παραμονή του κ. Tramezzani σε συνδυασμό με την παρουσία του κ. Teti, δύο ατόμων που βρίσκονταν στον ΑΠΟΕΛ από τον Οκτώβριο του 2019 και συνόδευσαν την παρουσία τους με την κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή, υποδείκνυε ότι θα έπρεπε να περιβληθούν με εμπιστοσύνη.

Οφείλω να ομολογήσω ότι περιμέναμε ως διοίκηση, καλύτερη αντίληψη σε ότι αφορά στις απαιτήσεις και την αξία των ποδοσφαιριστών που έπρεπε να επιλεγούν σε εκείνο το διάστημα και που θα αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά του συνόλου. Δυστυχώς στην πορεία διαπιστώσαμε ότι κάποιες επιλογές του προπονητή που υποστηρίχθηκαν από τον Τεχνικό Διευθυντή δημιούργησαν αρνητικό αντίκτυπο, εξουδετέρωσαν κάποια σημαντικά ποδοσφαιρικά assets και πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις που δυστυχώς θα επηρέαζαν και την μετέπειτα πορεία του συνόλου.

Για αυτό τον λόγο και παρά την απόφαση που είχε παρθεί τον περασμένο Ιούνιο για μια προσπάθεια μείωσης του μισθολογίου, αναγκαστήκαμε να προσθέσουμε επιλογές στο ρόστερ. Το πράξαμε για να δώσουμε περισσότερο βάθος και επιλογές αφού ο στόχος μας ήταν να προχωρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και θεωρώ ότι με την έναρξη της προετοιμασίας, η προοπτική της ομάδας με βάση την στελέχωση της, ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Βεβαίως στο ποδόσφαιρο, σημασία δεν έχει η θεωρία αλλά η πράξη. Η εικόνα της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Και αυτό που είδαμε στα πρώτα παιχνίδια δεν μας ικανοποίησε. Αποκλείσαμε την Sutjeska όμως ο πρώτος αγώνας με την Καραμπάχ και η ήττα στο ΓΣΠ μας ανάγκασε να προχωρήσουμε σε δραστικές λύσεις. Συμφωνήσαμε με τον κ. Ντολ, ο οποίος βοήθησε την ομάδα να ανατρέψει τις πιθανότητες απέναντι στην Γκαραμπάχ και να εξασφαλιστεί έτσι, η πρόκριση για 8η φορά στην ιστορία της ομάδας, σε ευρωπαϊκό όμιλο.

Ο επόμενος αντίπαλος μας στα play off του Champions League, ο Ajax ήταν δεδομένα ένα τεράστιο εμπόδιο. Παρά την καλή απόδοση της ομάδας στο πρώτο παιχνίδι, δεν καταφέραμε να πάρουμε ένα αποτέλεσμα που θα διατηρούσε μεγάλες ελπίδες πρόκρισης και δικαίως αποκλειστήκαμε. Όμως η ομάδα καθ’ όλη την μετέπειτα πορεία της στον όμιλο πέτυχε τον στόχο της που ήταν η πρόκριση στους 32 του Europa League.

Στο πρωτάθλημα η αύξηση του ανταγωνισμού και η αστάθεια στην καλή απόδοση, μας στοίχισε την απώλεια παρουσίας μας στην κορυφή. Ναι σαφώς και οι επιλογές μας σε σχέση με τις αλλαγές στην τεχνική ηγεσία ήταν ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας. Η επιλογή του Κόρε Ινγκέμπρικτσεν αποδείχθηκε εκ μέρους μας λανθασμένη. Όχι για το θέμα των ικανοτήτων του Νορβηγού Τεχνικού αλλά κυρίως για το θέμα της νοοτροπίας. Για αυτό και μόλις τέθηκε ενώπιον μας, το όνομα του Μαρίνου Ουζουνίδη αμέσως προχωρήσαμε στην πρόσληψη του αφού ήταν προφανές ότι ο ΑΠΟΕΛ χρειαζόταν ένα προπονητή που να μπορεί να αντιλαμβάνεται και το μέγεθος και τις απαιτήσεις και την νοοτροπία της ομάδας.

Και νιώθω ότι η επέκταση της συνεργασίας του ΑΠΟΕΛ με τον κ. Ουζουνίδη και για την νέα περίοδο, μπορεί να χαρακτηριστεί από σταθερότητα, σε ένα τομέα που είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια δεν επιδείξαμε την ανάλογη υπομονή. Πιστεύω ότι ο κ. Ουζουνίδης είναι ένας προπονητής που αντιλαμβάνεται και στοχεύει στο να δημιουργήσει μια ομάδα όπως την θέλουμε όλοι μας. Πρωταγωνίστρια αλλά και ελκυστική. Και πρέπει εμείς να δείξουμε υπομονή στις δύσκολες στιγμές και να στηρίξουμε τόσο τον προπονητή όσο και την ομάδα. Και όταν λέω εμείς, εννοώ όλοι μας. Και διοίκηση και κόσμος.

Επιστρέφω χρονικά πίσω στον Μάρτιο για να αναφέρω ότι από πλευράς του ΑΠΟΕΛ η προσπάθεια ήταν να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα κανονικά. Ειδικά όταν πλέον, η κατάσταση στην Κύπρο έδειχνε να είναι σε ελεγχόμενη κατάσταση. Στις συζητήσεις που είχαμε τόσο με τους άλλους προέδρους όσο και με την ηγεσία της ΚΟΠ και με όσα μας μεταφέρονταν από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να παρουσιαστεί ένα αθλητικό πρωτόκολλο διεκπεραίωσης του πρωταθλήματος που θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Η ΚΟΠ ολοκλήρωσε την τελική του μορφή και αυτό κατατέθηκε ενώπιον της Κυβέρνησης. Δυστυχώς, η επιστημονική ομάδα έκρινε ότι ούτε οι ομαδικές προπονήσεις μπορούσαν να ξεκινήσουν πιο νωρίς ούτε η διαχείριση των κρουσμάτων θα μπορούσε να τύχει, της διαχείρισης που τύγχανε σε άλλες χώρες. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που υποδείκνυε ότι δυστυχώς αν ξεκινούσαμε το πρωτάθλημα, το πιθανότερο αυτό να είχε διακοπεί εκ νέου.

Από πλευράς μας θέλω να αναφέρω τα εξής, γιατί λέχθηκαν πολλά και σε ότι αφορά ότι οι ομάδες μας αποφάσισαν να διακόψουν το πρωτάθλημα για οικονομικούς λόγους. Ως πρόεδρος της εταιρείας ΑΠΟΕΛ σας διαβεβαιώνω ότι για εμάς το κόστος σε περίπτωση μη διακοπής του πρωταθλήματος θα ήταν προβλεπόμενο και διαχειρίσιμο.  Αυτό που δεν ήταν προβλεπόμενα διαχειρίσιμο ήταν ότι ακολούθησε. Δηλαδή η αναβολή πληρωμών χορηγικών εσόδων, η απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια αγώνων play off και βεβαίως αυτή την στιγμή που μιλάμε, η ελαχιστοποίηση της δυνατότητας ρευστότητας της εταιρείας λόγω  της καθυστέρησης έκδοσης εισιτηρίων διαρκείας και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί.

Όμως,  παρά το γεγονός ότι δεν εισέρρεαν έσοδα στα ταμεία για περισσότερο από 4 μήνες, καταφέραμε να διαχειριστούμε την κατάσταση  και ο ΑΠΟΕΛ να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά στο πλαίσιο των όποιων συμβατικών του υποχρεώσεων και ταυτόχρονα να ξεκινήσουμε το κτίσιμο μιας νέας ομάδας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μετεγγραφές. Όπως διαπιστώνετε έχουν επιλεχθεί και νεαροί ποδοσφαιριστές που μπορούν να προσφέρουν σε βάθος χρόνου αλλά και έμπειροι ποδοσφαιριστές που μπορούν να κρατήσουν την ομάδα μας σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο και να εξυπηρετήσουν έτσι τους διαχρονικούς μας στόχους που είναι οι κατακτήσεις τίτλων και  η παρουσία της ομάδας, σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

ΤΜΗΜΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Όπως και στο πρωτάθλημα Ανδρών  έτσι και στο πρωτάθλημα Νέων,  η χρονιά διακόπηκε άδοξα λόγω της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά το έργο της ακαδημίας μέχρι και την διακοπή , μας αφήνει ικανοποιημένους τόσο για τις διακρίσεις που είχαν οι αγωνιστικές μας ομάδες όσο και με το γεγονός ότι αυτή την  στιγμή έχουμε ποδοσφαιριστές που έχουν προωθηθεί και δοκιμάζονται στην Α’ Ομάδα.

Η Κ19 κατάφερε να πάρει ιστορική πρόκριση για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Youth League, επίτευγμα το οποίο πρώτη φορά κυπριακή ομάδα νέων καταφέρνει σε συλλογικό επίπεδο.

Η τεχνική δομή στην ηγεσία της Ακαδημίας άλλαξε τον Νοέμβριο. Ο κ. Σάμιος τον οποίο ευχαριστούμε για την συνεργασία και την τεχνογνωσία που έδωσε στον χρόνο συνεργασίας του με την ομάδα μας, μας ενημέρωσε ότι για οικογενειακούς λόγους θα συνέχιζε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Έκτοτε συνεχίζουμε με τον κ. Γιάννη Γράμμο ο οποίος ήταν προπονητής στην Κ17. Παράλληλα προχωρήσαμε για να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε με την πρόσληψη ενός δικού μας παιδιού ο οποίος ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά μέσα από την ακαδημία μας, του Νεκτάριου Αλεξάνδρου.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί η σύναψη επαγγελματικού συμβολαίου και η παράλληλη προώθηση και συμπερίληψη στο ρόστερ της πρώτης ομάδας τριών ποδοσφαιριστών της ακαδημίας κατόπιν αξιολόγησης και απόφασης του ίδιου του κ. Ουζουνίδη οι οποίοι αφήνουν αρκετές υποσχέσεις. Πρόκειται για τους 18χρονους Γιάννη Σατσιά, Σταύρο Γαβριήλ, και του  17χρονου Νικόλα Κούτσακου. Επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας έχει προσφερθεί σε ακόμα έναν 17χρονο, τον  Μάριο Κοκκινόφτα, μετά από εισήγηση της διεύθυνσης της Ακαδημίας.

Ο στόχος  που θέσαμε τα προηγούμενα χρόνια έτσι ώστε να βρεθεί η φόρμουλα για να συνδεθεί η πρώτη ομάδα με την ακαδημία έχει πλέον πρακτικά διαμορφωθεί.  Υπάρχει  καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία της πρώτης ομάδας και της ακαδημίας με συνδετικό κρίκο τον Νuno Morais καθώς και  του υπόλοιπου τεχνικού τιμ με την διεύθυνση της Ακαδημίας. Είναι μια πρακτική που μπορεί  να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Αναμένουμε πως στο εγγύς μέλλον και άλλα υποσχόμενα μας ταλέντα θα μπορέσουν να προωθηθούν στο ροστερ της ανδρικής ομάδας.

Εγκαταστάσεις ακαδημίας

Την τελευταία τριετία 2017-2020 έγιναν σοβαρές επενδύσεις στην ακαδημία και το πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης της θα συνεχιστεί. Πιο συγκεκριμένα να αναφέρω ότι:
Την περίοδο 2017 – 2018 εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο κανονικών διαστάσεων με φυσικό χλωροτάπητα που χρησιμοποιείται εξολοκλήρου από τις ομάδες της Ακαδημίας.
Την περίοδο 2018-2019 προχωρήσαμε στην αλλαγή του πλαστικού τάπητα στα γήπεδα των ομάδων GRASSROOTS.
Την περίοδο 2019-2020 προχωρήσαμε στην σταδιακή ανακαίνιση και συντήρηση των εγκαταστάσεων και του γηπέδου Ακαδημίας στο προπονητικό κέντρο «Parimatch Αρχάγγελος».
Φέτος μόλις ολοκληρώθηκε η αλλαγή και τοποθέτηση του νέου πλαστικού τάπητα γηπέδου για αγώνες 11 εναντίον 11.
ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Ο διαχωρισμός σε δύο κατηγορίες, των  εισιτηρίων διαρκείας (LEGEND και ΜΟΝΟ ΑΠΟΕΛ) συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά . Την περσινή αγωνιστική περίοδο διατέθηκαν 5802 εισιτήρια διαρκείας εκ των οποίων 5282 ήταν κατηγορίας LEGEND τα οποία περιλάμβαναν όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών που επέλεξε την κατηγορία LEGEND, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πέραν των αγώνων του Ευρωπαϊκού ομίλου της διοργάνωσης Europa League και αγώνα για τους «32» της διοργάνωσης ενώ ταυτόχρονα τα πακέτα ομίλων αποφασίστηκε να προσφερθούν  σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Για άλλη μια χρονιά λειτούργησε το APOEL FC/ Loyalty Scheme δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στην παρουσία του φιλάθλου στο γήπεδο και θεωρούμε ότι είναι ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από την πλειοψηφία του κόσμου ως το δικαιότερο σε ότι αφορά σε αγώνες υψηλής ζήτησης. Για αυτό και βλέπουμε πλέον και άλλες ομάδες στην Κύπρο να ακολουθούν το παράδειγμα του ΑΠΟΕΛ.

Φέτος όπως γνωρίζετε είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Με πολλούς περιορισμούς σε ότι αφορά στην διαχείριση και διάθεση. Όμως επαναλαμβάνω και από αυτό το βήμα ότι οι προτεραιότητες των διαχρονικών κατόχων εισιτηρίων διαρκείας θα αποκατασταθούν καλώς εχόντων των πραγμάτων, στην επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο ενώ για την φετινή περίοδο, το loyalty scheme θα είναι ο βασικός πυλώνας διάθεσης των εισιτηρίων διαρκείας.

ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ/ΕΜΠΟΡΙΚΟ

Στο εμπορικό κομμάτι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι είχαν εξασφαλιστεί από προηγουμένως κάποιες μακροχρόνιες συνεργασίες και έτσι αυτή την στιγμή το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας δεν είναι αναγκασμένο να βγει στην αγορά και να αναζητήσει νέους χορηγούς σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ασταθές. Για την  νέα χρονιά είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την επέκταση της συνεργασίας μας, με τον κύριο χορηγό της αγωνιστικής μας εμφάνισης , την εταιρεία Parimatch. Είναι η 5η ποδοσφαιρική περίοδος που θα συνεργαστούμε και αυτό το χρονικό διάστημα κατατάσσει πλέον την  «Parimatch» ως μια εταιρεία που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της ομάδας μας, σε χορηγικό επίπεδο. Και δεν θα το κρύψω ότι νιώθω και προσωπικά υπερήφανος για αυτή την συνεργασία επειδή επιτεύχθηκε σε μια πολύ δύσκολη εποχή και συνεχίζει να αποτελεί μια σχέση εμπιστοσύνης και υποστήριξης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε αυτή την χρονιά θα έχουμε επίσης την υποστήριξη της 3CX, της εταιρείας M.S. Iakovides, της LONDU BROSS, της εταιρείας L.P. Frangeskides σε ότι αφορά στην αγωνιστική εμφάνιση.

Βεβαίως μπαίνουμε στον δεύτερο χρόνο συνεργασίας μας, με τον κύριο χορηγό και παροχέα των τηλεοπτικών δικαιώματων, την εταιρεία Cablenet.

 

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Σε ότι αφορά σε έργα υποδομών έχω αναφερθεί προηγουμένως σε όλα όσα αφορούν στην Ακαδημία ΑΠΟΕΛ.  

Για το μεγαλεπίβολο έργο της δημιουργίας ιδιόκτητου γηπέδου επιθυμώ να κάνω μια ανασκόπηση  έτσι ώστε όλοι σας να γνωρίζετε που ακριβώς βρισκόμαστε.

Τον Ιούνιο του 2019 αναθέσαμε σε εξειδικευμένο οίκο να εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας και πλάνο εργασίας σε σχέση με το ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιόκτητου  γηπέδου ενώ ορίστηκε και ο τεχνικός διευθυντής του έργου.
Κατά την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ελεγθηκαν οι πιθανές τοποθεσίες και οι έρευνες κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας με βαρύτητα προς την δυτική και ανατολική περιοχή της πόλης. Καταλήξαμε στην περιοχή Κοκκινοτριμυθιάς όπου το Σωματείο είχε ήδη εκμισθωμένο χώρο 50,000 τ.μ. Πέραν του υφιστάμενου εξασφαλισμένου χώρου άλλος βασικός λόγος ήταν και ότι μπορούσε με αυτή την επιλογή να μην ήταν αναγκαία η πρόσθεση επιπλέον ποσού για αγορά γης.
Πάρθηκε απόφαση για δημιουργία γηπέδου κατηγορίας 4 κάτι που προϋποθέτει ότι έπρεπε να εξασφαλιστεί γη με επιπλέον εμβαδό που να φθάνει συνολικά τουλάχιστον τις 140,000 τ.μ.
Στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει εφαπτόμενη κρατική γη και έγινε αίτημα εκμίσθωσης μέσω του ΚΟΑ, τον Μάρτιο του 2020. Η διαδικασία εξασφάλισης της γης είναι σε εξέλιξη.
Επίσης τον Σεπτέμβριο του 2019 διορίστηκε τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο σε συνεργασία με οίκο του εξωτερικού θα έχει την ευθύνη εκπόνησης των αρχιτεκτονικών μελετών.
Τον Οκτώβριο του 2019 σταλθήκαν προσκλήσεις σε 16 αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού που ειδικεύονται στον σχεδιασμό ποδοσφαιρικών σταδίων. Έγινε επιλογή τριών γραφείων για ετοιμασία προτάσεων (προκαταρκτικών σχεδίων/concept design).
Τον Νοέμβριο του 2019 αποστάλθηκε ερωτηματολόγιο προς τον κόσμο της ομάδας μας, με συγκεκριμένες ερωτήσεις και τα συμπεράσματα που εξάχθηκαν, συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση του οίκου.
Τον Απρίλιο του 2020 καταλήξαμε στην επιλογή δύο προτάσεων που προέρχονταν από ένα αρχιτεκτονικό οίκο που εδρεύει στην Αγγλία και έναν που εδρεύει στην Γαλλία.
Ακολούθησε τεχνική αξιολόγηση των δύο προτάσεων και έχουν ήδη ληφθεί διευκρινιστικές απαντήσεις από τα αναφερόμενα γραφεία. Αναμένουμε ότι θα γίνει τελική παρουσίαση και ανάλυση των προτάσεων μόλις αυτό είναι εφικτό αφού λόγω της πανδημίας δεν κατέστη δυνατή η κάθοδος των αντιπροσώπων των δύο γραφείων στην Κύπρο. Είναι κάτι που θα γίνει στο εγγύς μέλλον.
Στην παρούσα φάση τα προκαταρκτικά σχέδια αφορούν γήπεδο 13,000 θέσεων με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης σε οποιανδήποτε φάση σε 19 έως 20,000 καθίσματα.
Η τελική απόφαση για την χωρητικότητα στην πρώτη φάση θα καθοριστεί επακριβώς μετά την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών οίκων και την ανάλυση των συνθηκών που θα επικρατούν κατά τον τελικό σχεδιασμό του έργου ( στους επόμενους έξι μήνες) λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας.
 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Περνάμε τώρα στα οικονομικά θέματα τα οποία έχουν βεβαίως σχέση και με όλα τα υπόλοιπα που έχω αναφέρει. Η ποδοσφαιρική περίοδος 2019-2020 χαρακτηρίζεται ως ιδιάζουσα από οικονομικής άποψης.  Μετά από την επιτυχία της ομάδας μας, να προκριθεί στους ομίλους του UEFA Europa League μέσω της οδού,  των play-off του UEFA Champions League  μπορέσαμε να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος  της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, στην οποία δεν είχαμε παρουσία σε όμιλο. Αυτό το έλλειμμα ανερχόταν κοντά στα 5.000.000.

Συνοψίζοντας, τα συνολικά έσοδα για τη ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020,  ανέρχονται στα €20.235.000 εκ των οποίων τα €13.000.000 αφορούν έσοδα από τη συμμετοχή της ομάδας στα προκριματικά και στους ομίλους του Europa League και τα υπόλοιπα €7.235.000 αφορούν έσοδα που περιλαμβάνουν τα ακαθάριστα έσοδα εισιτήρια αγώνων, έσοδα από χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα, άλλα λοιπά έσοδα καθώς και έσοδα από πώληση ή και δανεισμούς ποδοσφαιριστών.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σημειώσω την αισθητή μείωση που έχουμε στα έσοδα από εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων, λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος και της μη διεξαγωγής των πιο εμπορικών αγώνων της δεύτερης φάσης αλλά και της συνεχιζόμενης μείωσης της προσέλευσης του κόσμου στο γήπεδο. Φαίνεται γενικότερα ότι από την χρονιά 2017-2018 όταν εφαρμόστηκε η επί μέρους ταυτοποίηση, στην συνέχεια η πλήρης εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου και ταυτόχρονα τα πολλά προβλήματα ποιότητας θέασης που αντιμετωπίζουν όλα τα στάδια της Κύπρου ότι αυτό το πρόβλημα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.  Για αυτό το θέμα προτίθεται από μέρους μας, να γίνει εξειδικευμένη έρευνα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναλύσουμε τους λόγους και να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Για την αντίστοιχη περίοδο, είχαμε ένα ποσό εξόδων ύψους €17.500.000 που περιλαμβάνει όλα τα έξοδα που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα (μισθοδοσία και άλλα έξοδα ποδοσφαιρικής ομάδας και τεχνικού επιτελείου, έξοδα ιατρικού τμήματος, όλα τα έξοδα αγώνων εντός και εκτός έδρας ή/και στο εξωτερικό, έξοδα διαχείρισης και συντήρησης του προπονητικού κέντρου και άλλα έξοδα διαχείρισης ποδοσφαιρικού τμήματος).

Έχουν γίνει πληρωμές ύψος €1,000.000 που αφορούν την εξόφληση των εργασιών ανέγερσης του νέου προπονητικού και τον σχετικό εξοπλισμό αλλά επίσης και τις διεργασίες που εκτελέστηκαν μέχρι στιγμής για την εκπόνηση του σχεδίου ανέγερσης του ιδιόκτητου γηπέδου στο όποιο έχω αναφερθεί προηγουμένως.

Πέραν από τα έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος, ποσό ύψους €600.000 αφορά σε όλα τα καθαρά έξοδα ακαδημίας ΑΠΟΕΛ, όλες δηλαδή τις αγωνιστικές ομάδες και τα τμήματα grassroots.

Ποσό ύψους €1.070.000 αφορά σε έξοδα διοίκησης, περιλαμβανομένου το κόστους διαχείρισης τμήματος εισιτηρίων καθώς επίσης το κόστος χρηματοδότησης και αποπληρωμής δανεισμού.

Η ομάδα συνεχίζει να πληρώνει τις δόσεις της κανονικά με βάση το σχέδιο αποπληρωμής παλιών οφειλών, το οποίο σε γενικές γραμμές προνοεί την αποπληρωμή όλων των οφειλών των Σωματείων προς το τμήμα Φορολογίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017, μέσω 180 δόσεων.  Τα Σωματεία που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο αυτό θα πρέπει να εξοφλούν παράλληλα και όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς το Κράτος, σε διαφορετική περίπτωση δε θα τους δίδεται το σχετικό έντυπο διευθέτησης οφειλών για τα κριτήρια UEFA.

Παραμένουν ανοικτές κάποιες φορολογίες για τα έτη 2009-2012 για τις οποίες έχει κατατεθεί ένσταση και είμαστε σε διαβουλεύσεις με το Τμήμα Φορολογίας για εξέταση των ενστάσεων και ολοκλήρωση της διαδικασίας ευελπιστώντας σε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.

Ολοκληρώνοντας την λογοδοσία μου, θέλω να επαναλάβω ότι ως διοίκηση καλεστήκαμε σε μια εποχή που δεν μπορούσε κανένας να προβλέψει τις εξελίξεις, να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με πολλές οικονομικές δυσκολίες. Όπως είπα και στην αρχή, αναμένουμε ότι το πρόβλημα όχι μόνο θα συνεχίσει αλλά θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Χρειάζεται να είμαστε πολύ πιο μετρημένοι σε ότι αφορά στις κινήσεις μας. Ταυτόχρονα όμως είναι υποχρέωση μας, να διατηρήσουμε τον ΑΠΟΕΛ πρωταγωνιστή και να παραμένουμε σταθεροί στον δρόμο που μας επιβάλλει η ιστορία της πιο επιτυχημένης ομάδας τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σας Ευχαριστώ». ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ 








Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

No comments :


POW

[POW][twocolumns]

LIVE

[LIVE][twocolumns]

videos

[VIDEOS][twocolumns]

albums

[albums][twocolumns]

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

[ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ][twocolumns]

BASKET

[BASKET][twocolumns]