Η ιστορία της Σλόβαν Λίμπερετς (FC SLOVAN LIBEREC)«Η Σλόβαν είναι Τσέχικη ποδοσφαιρική ομάδα, που εδρεύει στο Λίμπερετς, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες δυνάμεις του τσέχικου ποδοσφαίρου, με 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα στην τροπαιοθήκη της......» Η ιστορία της Σλόβαν Λίμπερετς - FC SLOVAN LIBEREC


SLOVAN LIBEREC: Τσέχικη ποδοσφαιρική ομάδα, που εδρεύει στο Λίμπερετς, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας με πληθυσμό 102.000 κατοίκων. 


Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες δυνάμεις του τσέχικου ποδοσφαίρου, με 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα στην τροπαιοθήκη της. Το 2002 έφθασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την Μπορούσια Ντόρτμουντ.


Η Σλόβαν Λίμπερετς ιδρύθηκε επί κομμουνιστικού καθεστώς και ενιαίας Τσεχοσλοβακίας στις 12 Ιουλίου 1958 από τη συγχώνευση δύο τοπικών ομάδων του Λίμπερετς, της Γίσκρα και της Σλαβόϊ, που προϋπήρχαν με διαφορετικά ονόματα από την περίοδο του Μεσοπολέμου. 


Ως χρώματα της ομάδας επελέγησαν το μπλε και το άσπρο, εξού το προσωνύμιο της ομάδας «Μοντρόμπιλι» («Κυανόλευκοι»), όπως τους «γαλαζοκίτρινους» του ΑΠΟΕΛ με το κίτρινο και το μπλε. 


Το σήμα της Σλόβαν περιέχει το μπλε και το άσπρο των χρωμάτων της και αναπαριστά το παρακείμενο βουνό Γέστεντ με την κεραία της τηλεόρασης στην κορυφή του.Το όνομα Σλόβαν (Σλάβος ή Σλαβικός στα τσέχικα) επελέγη για να υποδηλώσει τη νέα κατάσταση στην πόλη του Λίμπερετς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εγκαταστάθηκαν εκεί Τσέχοι, στη θέση των Γερμανών, που την είχαν ιδρύσει τον 14ο αιώνα και αποτελούσαν τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της. 


Το 1938 η πόλη, όπως και η γύρω περιοχή της Σουδητίας, είχε ενσωματωθεί στο Γ’ Ράιχ με την επαίσχυντη Συμφωνία του Μονάχου (30 Σεπτεμβρίου 1938) και αποδόθηκε και πάλι στην Τσεχοσλοβακία μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.


Την εποχή της Τσεχοσλοβακίας, η Σλόβαν δεν κατόρθωσε να κάνει αισθητή την παρουσία της στα ποδοσφαιρικά πράγματα και τον περισσότερο καιρό αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική. 


Τα πράγματα άλλαξαν ριζικά με τη «Βελούδινη Επανάσταση» (Δεκέμβριος του 1989), που σηματοδότησε την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος και τον επακολουθήσαντα χωρισμό της Τσεχοσλοβακίας σε δύο κράτη, την Τσεχία και τη Σλοβακία (31 Δεκεμβρίου 1992). 


Η Σλόβαν συμπεριλήφθηκε στην πρώτη κατηγορία του νέου τσεχικού πρωταθλήματος, το οποίο κατέκτησε τρεις φορές μέχρι σήμερα (2002, 2006, 2012), ενώ δύο φορές αναδείχθηκε κυπελλούχος Τσεχίας (2000, 2015). 


Το 2002 έφθασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ σε διπλά παιγνίδια (0-0, 0-4).


Η Σλόβαν με ελλαδικές ομάδες

Αγωνιστική Περίοδος Διοργάνωση Ομάδα Σκορ

2002 – 2003 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (Γ’ Γύρος) Παναθηναϊκός 2-2, 0-1

2016 – 2017 Γιουρόπα Λιγκ (φάση των ομίλων) ΠΑΟΚ 1-2, 2-0


Η Σλόβαν με κυπριακές ομάδες

Αγωνιστική Περίοδος Διοργάνωση Ομάδα Σκορ

2016 – 2017 Γιουρόπα Λιγκ (πλέι-οφ)     ΑΕΚ Λάρνακας 1-0, 3-0

2020 - 2021     Γιουρόπα Λιγκ (πλέϊ-οφ)     ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας ??
TEAM APOELGROUP: Με πληροφορίες από το "σαν σήμερα" www.sansimera.gr/

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

No comments :


POW

[POW][twocolumns]

LIVE

[LIVE][twocolumns]

videos

[VIDEOS][twocolumns]

albums

[albums][twocolumns]

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

[ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ][twocolumns]