ΑΠΟΕΛ ORANGE SHOP

ORANGE SHOP ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2023/2024

Το ΑΠΟΕΛ πιθανώς θα πρέπει να επεξεργαστεί σοβαρά την ιδέα προσέγγισης του ΓΣΠ (άποψη)


ΑΠΟΨΗ: Το ΓΣΠ έχει ανάγκη το ΑΠΟΕΛ και το ΑΠΟΕΛ το ΓΣΠ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τώρα η κατάλληλη χρονική περίοδος, αλλά κάποια στιγμή και πολύ πιθανώς στο εγγύς μέλλον, το ΑΠΟΕΛ να πρέπει να επεξεργαστεί σοβαρά την ιδέα προσέγγισης του ΓΣΠ για σύναψη συμφωνίας αποκλειστικής χρήσης του ποδοσφαιρικού γηπέδου. 


Είναι δεδομένα τα οφέλη που έχει μια ομάδα με δικό της γήπεδο, όπως δεδομένες είναι οι τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις που χρειάζονται για υλοποίηση ενός τεράστιου έργου, όπως η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία ενός σταδίου. Παρόλα αυτά το ΑΠΟΕΛ εδώ και χρόνια φαίνεται να επεξεργάζεται την ιδέα ιδιόκτητου γηπέδου αν και με τα οικονομικά δεδομένα που σήμερα επικρατούν στον σύλλογο, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και των δικών του λαθών που τον έθεσαν ακόμη και εκτός Ευρώπης τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα. 



Την ίδια ώρα ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν αποδείξει κάτι πολύ σημαντικό που εμμέσως επηρεάζει και το ΑΠΟΕΛ. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η Ομόνοια δε φαίνεται να έχει πρόθεση να μείνει για πολύ στο ΓΣΠ ενώ οι πρόσφατες ενέργειές της και πολύ περισσότερο οι παλινδρομήσεις της για το γηπεδικό την έχουν εκθέσει ως αναξιόπιστο εταίρο.  


Συνεπώς, το ΑΠΟΕΛ για μια σειρά από λόγους, πρακτικούς, οικονομικούς, παροχής καλής υπηρεσίας στους φιλάθλους του αλλά και για το πρεστίζ της ομάδας, θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε άλλη ιδέα να συζητήσει με το ΓΣΠ για το ενδεχόμενο αξιοποίησής του. 


Τα οικονομικά δεδομένα του ΓΣΠ είναι λίγο πολύ γνωστά και μια απλή -κινδυνεύοντας να καταστεί και απλοϊκή- προσέγγιση δείχνει ότι πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος έχει πέριξ του 1,5 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό, ο οποίος κατά το ένα τρίτο καλύπτεται από τις συνεργασίες που έχει με ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια για φιλοξενία των αγώνων τους. Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από τις ομάδες που επιλέγουν να χρησιμοποιούν το γήπεδο κυρίως για ευρωπαϊκούς αγώνες, τα παιχνίδια της Εθνικής και την υπόλοιπη εμπορική αξιοποίηση που κάνει το ΓΣΠ κυρίως μέσω του κέντρου φιλοξενίας ομάδων Allegra. 


Μοντέλο 10ετούς αξιοποίησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου


Για το μέγεθος του ΑΠΟΕΛ και τον όγκο φιλάθλων της ομάδας ένα γήπεδο της τάξης των 15 χιλιάδων θέσεων θα μπορούσε να κοστίσει κάπου 25 εκατ. ευρώ, κόστος το οποίο είναι περίπου απαγορευτικό. Για να υλοποιηθεί θα πρέπει το ΑΠΟΕΛ να έχει κάποια χρήματα για την αρχική χρηματοδότηση του έργου, που δεν τα έχει, άλλους πόρους οι οποίοι δε φαίνεται να προκύπτουν από κάποιες πηγές αυτό τον καιρό και βεβαίως μέσω δανειοδότησης, που επίσης δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα για μια εταιρεία -ποδοσφαιρική στην προκειμένη- με μεγάλης αυξομειώσεις και συνεπώς μεγάλους κινδύνους στα οικονομικά της. 


Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι για τον οποίους βλέπω ότι με αποκλειστική συνεργασία αξιοποίησης του ΓΣΠ το ΑΠΟΕΛ μπορεί να εξασφαλίσει το δικό του γήπεδο τουλάχιστον για μια δεκαετία, πληρώνοντας ουσιαστικά ενοίκιο προς τον σύλλογο προς εξασφάλιση κάθε δυνατού πεδίου αξιοποίησης των χώρων του γηπέδου στη Λευκωσία. 


Και εξηγούμε: Ονοματοδοσία μέσω χορηγίας, χορηγοί για τις κερκίδες, ειδικές διαφημιστικές ενέργειες, λειτουργία εμπορικών χώρων και χώρων εστίασης, διοργάνωση εκδηλώσεων όπως συναυλίες ή άλλα θεάματα, διοργάνωση δικών του εκδηλώσεων για ικανοποίηση των χορηγών και των φιλάθλων αποτελούν κάποιες από τις βασικές ενέργειες μέσω των οποίων το ΑΠΟΕΛ μπορεί να κερδίσει πολλά περισσότερα σε σύγκριση με αυτά που σήμερα εξασφαλίζει μη έχοντας το δικό του γήπεδο.


Την ίδια ώρα το ΓΣΠ, μέσω μιας τέτοιας συνεργασίας, θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα για πολλά χρόνια, θα περιορίσει την εξάρτησή του στις συμφωνίες που έχει με τις δύο μεγάλες ομάδες της Λευκωσίας και των εσόδων του αναλόγως της αγωνιστικής τους πορείας και βεβαίως θα συνεχίσει να διατηρεί τα αθλητικά τμήματα του συλλόγου, τις εγκαταστάσεις του στίβου και τους ξενώνες του Allegra. 


Λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα η εξυπηρέτηση των μελών του ΓΣΠ, ποιοι χώροι θα τυγχάνουν διαχείρισης από το ΑΠΟΕΛ και ποιοι από το ΓΣΠ, ποιος θα αναλάβει το κόστος συντήρησης αλλά κυρίως αναβάθμισης ή και επέκτασης του γηπέδου μπορούν επίσης να τεθούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για 10ετή χρήση του χώρου από το ΑΠΟΕΛ. 


Θα ήταν εγκληματικό λάθος το ΑΠΟΕΛ να επιδιώξει να κτίσει από την αρχή γήπεδο από τη στιγμή που το καλύτερο γήπεδο στην Κύπρο θα μπορούσε να καταστεί αποκλειστικά δικό του με κόστος σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τη δημιουργία γηπέδου από το μηδέν και με αβέβαιες πηγές χρηματοδότησης. 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

No comments :


POW

[POW][twocolumns]

LIVE

[LIVE][twocolumns]

videos

[VIDEOS][twocolumns]

albums

[albums][twocolumns]

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

[ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ][twocolumns]

BASKET

[BASKET][twocolumns]