Πρόδρομος Πετρίδης: Ο Ηγέτης της Δόξας ή ο Αρχιτέκτονας της Παρακμής;



ΑΠΟΕΛ 2025: Ο Πετρίδης στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας.

Ο Πρόδρομος Πετρίδης, πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, αποτελεί μια από τις πιο πολυσυζητημένες φυσιογνωμίες του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η πορεία του στην ηγεσία του ιστορικού συλλόγου έχει σημαδευτεί από μεγάλες επιτυχίες, αλλά και από σημαντικές αποτυχίες που έχουν διχάσει τον κόσμο της ομάδας. Το ερώτημα παραμένει: Είναι ο Πετρίδης ένας άτυχος πρόεδρος που έπεσε θύμα δύσκολων συνθηκών ή ένας «καταστροφέας» που με τις επιλογές του οδηγεί τον ΑΠΟΕΛ σε παρακμή; Ας δούμε τα γεγονότα με κριτική ματιά.

Μια πορεία με φωτεινά σημεία
Ο Πετρίδης έχει αφήσει το στίγμα του στον ΑΠΟΕΛ με εννέα πρωταθλήματα στις δύο θητείες του, ισοφαρίζοντας ένα ιστορικό ρεκόρ. Η ικανότητά του να εξασφαλίζει σημαντικές χορηγίες, όπως η συμφωνία με την Cablenet μέχρι το 2032, και να φέρνει πίσω παίκτες όπως ο Πιέρος Σωτηρίου, δείχνουν έναν πρόεδρο με όραμα και διαπραγματευτική δεινότητα. Στην Ευρώπη, η ομάδα κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της, με συμμετοχές σε ομίλους, δύο φορές συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, τρεις φορές στους ομίλους του Europa League με προκρίσεις στους 32 και στους 16 αντίστοιχα, για πρώτη φορά ομίλους του Conference League και πρόκριση στα knock-out και κρίσιμους αγώνες, όπως τον πιο πρόσφατο με την Ιταλική Φιορεντίνα για το Conference League το 2024.


Οι σκιές και οι λανθασμένες επιλογές
Παρόλα αυτά, η θητεία του δεν υπήρξε αψεγάδιαστη. Η οικονομική πίεση της πανδημίας οδήγησε σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως η πρόταση για μειώσεις μισθών το 2020, που συνάντησε αντιδράσεις και ενίσχυσε την εικόνα του ως αυταρχικού. Η συχνή εναλλαγή προπονητών* (26 από το 2013 οι 6 ήταν υπηρεσιακοί) αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο σημείο κριτικής. Από τον Νταβίντ Γκαγιέγο, που απομακρύνθηκε λόγω αποτυχιών, στην λανθασμένη επιστροφή του Χοσέ Ντομίνγκεζ, μέχρι την πρόσληψη του Μανόλο Χιμένεθ, οι επιλογές του Πετρίδη έχουν συχνά αποδειχθεί προβληματικές και συχνά θεωρούνται παρορμητικές. Ο Χιμένεθ, που αρχικά θεωρήθηκε «λύση», αποδείχτηκε τελικά «Χαμένεθ» – μια ακόμα κακή απόφαση που ενίσχυσε την αίσθηση ότι ο πρόεδρος δυσκολεύεται να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για τον πάγκο. Η αποτυχία της ομάδας να σταθεροποιηθεί αγωνιστικά, σε συνδυασμό με ήττες όπως αυτή κόντρα στη Τσέλιε, την Πέμπτη στο ΓΣΠ, φέρνουν στο προσκήνιο την παρορμητικότητα και την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
*


Όταν η Δόξα Συναντά την Κατρακύλα
Πέρα από τα παραπάνω, ο Πετρίδης έχει γίνει δέκτης έντονης, μέχρι και ισοπεδωτικής κριτικής από φιλάθλους, δημοσιογράφους και πρώην συνεργάτες. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι έχει μετατρέψει τον ΑΠΟΕΛ από κυρίαρχη δύναμη σε μια ομάδα που παραπαίει, χάνοντας την αίγλη της τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η φράση «ο Πετρίδης κατέστρεψε τον ΑΠΟΕΛ» ακούγεται συχνά στα social media και στις κερκίδες, με πολλούς να του χρεώνουν ότι η εμμονή του με τον απόλυτο έλεγχο και η αδυναμία του να δεχθεί συμβουλές έχουν οδηγήσει σε αποξένωση ακόμα και των πιο πιστών οπαδών. Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιείται εναντίον του, με χαρακτηρισμούς όπως «δικτάτορας» ή «υπεύθυνος για την κατρακύλα», αντικατοπτρίζει το μέγεθος της απογοήτευσης, ιδιαίτερα μετά από ήττες που θεωρούνται ταπεινωτικές για το μέγεθος του συλλόγου. Ακόμα και η ιστορική του προσφορά με τους τίτλους αμφισβητείται πλέον, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι οι επιτυχίες οφείλονταν περισσότερο σε παίκτες και προπονητές παρά στη δική του στρατηγική.

Η Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τον Αρχάγγελο
Ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στη διαχείριση του Πετρίδη είναι η οικονομική δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάνω από τον Αρχάγγελο. Οι καθυστερημένες πληρωμές σε φόρο εισοδήματος και στις κοινωνικές ασφαλίσεις, που ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση και η ομάδα οδηγείται στα δικαστήρια. Η έξοδος από την Ευρώπη, που δεν έφερε τα αναμενόμενα έσοδα, επιδείνωσε το πρόβλημα, αφήνοντας την ομάδα εκτεθειμένη σε πιθανές κυρώσεις και περαιτέρω αποδυνάμωση, ενώ αρκετοί επιμένουν ότι δεν είδαμε ακόμη τον πάτο. Αυτή η οικονομική αστάθεια, που συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις της διοίκησης, δίνει επιπλέον τροφή στους επικριτές του, οι οποίοι βλέπουν την κατάσταση ως απόδειξη κακοδιαχείρισης παρά στις κακές συγκυρίες και στα άτυχα αποτελέσματα.

Η ευρωπαϊκή πορεία: Από την ελπίδα στην αποτυχία
Η αδυναμία πρόκρισης σε ομίλους μεγάλων διοργανώσεων τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, από το 2020 έως το 2024, μπορεί να αποδοθεί εν μέρει σε δύσκολες συγκυρίες, όπως ισχυρούς αντιπάλους και περιορισμένους πόρους λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η φετινή χρονιά, το 2024, έφερε μια αχτίδα ελπίδας. Ήταν η πρώτη πρόκριση σε ομίλους μετά από πέντε χρόνια, μια ευκαιρία που είχε όλες τις προϋποθέσεις για να σημάνει την επιστροφή του ΑΠΟΕΛ στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League ή του Europa League. Οι αντίπαλοι, όπως η Σλόβαν , και η Ρίγα, θεωρούνταν ομάδες στα μέτρα του ΑΠΟΕΛ, και η προσδοκία για κάτι μεγαλύτερο ήταν διάχυτη. Παρά τις προσδοκίες, η ομάδα δεν τα κατάφερε. Η αποτυχία να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια οδήγησε τελικά στους ομίλους του Conference League, αφού είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός της Πέτροκουμπ, όπου η πρόκριση στην επόμενη φάση ήρθε με τα χίλια ζόρια με τις ανέλπιστες νίκες πάνω σε Φιορεντίνα, Μόλτε και Νόα. Η τραγική κατάληξη ήρθε με τον αποκλεισμό από την Τσέλιε, που έθεσε τέλος στις ελπίδες για ευρωπαϊκή ανάκαμψη και στέρησε από την ομάδα τα κρίσιμα έσοδα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την οικονομική πίεση. Αυτή η εξέλιξη ενίσχυσε την αίσθηση ότι η διοίκηση του Πετρίδη δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί μια χρυσή ευκαιρία, αφήνοντας την ομάδα εκτεθειμένη τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά.

Άτυχος ή υπεύθυνος για την κρίση;
Είναι ο Πετρίδης θύμα κακής τύχης ή ο κύριος υπαίτιος των προβλημάτων; Από τη μία, εξωγενείς παράγοντες όπως η πανδημία και οι ισχυροί ευρωπαϊκοί αντίπαλοι δεν είναι πάντα στο χέρι του να τους ελέγξει. Η αδυναμία πρόκρισης σε ομίλους μεγάλων διοργανώσεων τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια μπορεί να αποδοθεί εν μέρει σε συγκυρίες. Από την άλλη, η επιμονή του σε αποτυχημένες επιλογές, όπως ο Χιμένεθ, και η συνήθειά του να παρεμβαίνει στα αποδυτήρια μετά από ήττες δείχνουν έναν πρόεδρο που, ενώ έχει πάθος, συχνά χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. Το γηπεδικό ζήτημα, που παραμένει άλυτο παρά τις υποσχέσεις, προσθέτει ακόμα ένα βάρος στην κριτική εναντίον του.

Συμπέρασμα: Άτυχος Πρόεδρος ή Υπεύθυνος για το Χάος του Αρχάγγελου;

Ο Πρόδρομος Πετρίδης δεν είναι απλώς άτυχος, ούτε αποκλειστικά «καταστροφέας». Είναι ένας πρόεδρος που έφερε τίτλους και δόξα στον ΑΠΟΕΛ, αλλά που φαίνεται να έχει χάσει το άγγιγμα του σε κρίσιμες στιγμές. Η αποτυχία του Χιμένεθ αποτελεί παράδειγμα ακόμα μιας λανθασμένης απόφασης που πλήγωσε την ομάδα, ενώ η απουσία σταθερότητας στον πάγκο και η έλλειψη συνεκτικού πλάνου εγείρουν ερωτήματα για την κρίση του. Καθώς ο ΑΠΟΕΛ πλησιάζει τα 100χρονα του, ο Πετρίδης καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ξαναβρεί τον δρόμο της επιτυχίας. Μέχρι τότε, η κληρονομιά του παραμένει διχαστική: ένας ηγέτης με μεγάλες στιγμές, αλλά και με σοβαρά λάθη που δύσκολα ξεχνιούνται.


Τα σχόλια ευπρόσδεκτα κάτω από το άρθρο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 comment :

  1. Το πρόβλημα είναι ότι θέλει όλα να περνούν από το χέρι του.Απο τη στιγμή που είναι ένας πρόεδρος που Δεν συμβιβάζεται Με τη ήττα και λόγο της πίεσης που έχει απο τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ (Δεν δεχόμαστε Με κανένα τρόπο να είμαστε δεύτερη εντός και εκτός συνόρων) κάνει το ένα λάθος μετά το Κατά μένα η λύση είναι ότι έπρεπε να αποχωρούσε Το 2020 μετά τη άστοχη ενέργεια του να δώσει τη πρώτη θέση στη Ομόνοια,να ηρεμούσε και να επέστρεφε μετα απο μια 5νταετια.

    ReplyDelete


POW

[POW][twocolumns]

LIVE

[LIVE][twocolumns]

videos

[VIDEOS][twocolumns]

albums

[albums][twocolumns]

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

[ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ][twocolumns]

BASKET

[BASKET][twocolumns]

VOLLEY

[VOLLEY][twocolumns]